Изслушват Бойко Коцев в Съвета по сигурността

Споделете лесно и бързо тази публикация

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще заседава тази сутрин, за да обсъди случая “Скрипал” и да изслуша посланика на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обсъди по телефона с посланик Бойко Коцев случая “Скрипал” и реакциите по него в Русия, Европейския съюз и международната общност. Тогава бе разпоредено Коцев да се прибере в София за консултации с правителството.

Късно в сряда посланикът ни се прибра, а днес ще бъде изслушан от Съвета по сигурността. Заседанията се ръководят от министър-председателя, а в тях участват членове на правителството, ръководители на специалните служби и представител на президента.

До момента България не е взимала решение да експулсира руски дипломати от страната заради случая с агента във Великобритания. Още миналия петък Борисов коментира от Брюксел, че има само голяма вероятност, но не и пълни доказателства, че Скрипал е отровен по нареждане на руските власти:

“Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България настроенията у нас никак не са в тази посока”.

След това изказване от преди седмица Борисов не е коментирал публично развоя на събитията. От страните-членки на Европейския съюз само Австрия, Гърция, Кипър и Словения не смятат да гонят руски дипломати и не са викали посланиците си от Москва за консултации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *