Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Коментари Най-четени

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация

70% от хората у нас не знаят как да проверят достоверността на дадена информация. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ координаторът в Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

„Ако се върнем към едно национално представително изследване, което ние правихме в края на 2016 г., 40% от интервюираните честно признаха, че те не биха могли да различат вярна от невярна информация.

И тук не говорим за познаване на условията – те просто си признават, че това, което виждат не им е ясно дали е вярно или невярно. Аз тук бих добавил още едни 30% отгоре.

Тоест поне 70% от хората, според мен не знаят как да проверят за достоверността на дадена информация. По наши наблюдения не мисля, че процентът на хората, които четат условията за ползване превишава 10%“, допълни още той. По думите му изключително тревожно е колко е ниско нивото на дигитално-медийна грамотност на хората по целия свят.

„Прекалено лесният достъп до информация прави хората все по-неграмотни и все по-вярващи на фантастични истории, конспирации, заговори и т.н. Когато говорим за случая с „Кеймбридж Аналитика“ ние не говорим за лични данни по смисъла на българския закон, които са 3 имена, ЕГН, номер на лична карта и т.н., там говорим за персонални данни, които са огромно количество и изключително подробни.

Всеки потребител, прочел внимателно условията при регистрация, ще види, че „Фейсбук“ си запазва правото да работи със всичко, което потребителят прави в платформата и да го събира като база данни“, допълни още той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *