Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

МВР: На Великден обирите на апартаменти се увеличават с 30%

На Великден домовите кражби бележат ръст с 30 на сто, предупреждават от МВР. Причината – заради серията почивни дни апартаментите са празни и обирджиите действат без риск стопаните да ги изненадат.

В жилищен блок в кв. „Дружба“ хората са решили проблема с кражбите, поне отчасти – сложили са решетки навсякъде и така се опитват да блокират достъпа на обирджиите до домовете. От полицията обясниха, че се атакуват два типа жилища – апартаменти с по-стар модел врати, които лесно се отварят и жилища с луксозни врати, за които се предполага, че вътре има ценности, разказва Би Ти Ви.

Най-често крадците атакуват празните жилища между 9 сутринта и 12 по обяд. Така влезли и в апартамента на Мая Лозанова. „Беше професионално влизане, вратата не беше разбита, ключалките не бяха разбити. Просто отключили. Влезли са си спокойно, бяха обърнали къщата, всички документи – каквото има. Златото и пари- това бяха взели“, сподели тя.

Затова е важно вратата да е здрава, по възможност да се сложи резе, и да се укрепи цялата дограма, както е направила Мая.

Ако ще пътувате, предупредете съседите да наглеждат дома ви. Както правят Стоян Николов и неговото куче-пазач. То се казва Бойко Борисов и лае при всеки шум.

Ако имате аларми или СОТ – преди тръгване проверете дали са включени. Съветът е на оперативните работници от полицията, които настояват за анонимност, защото ще следят за обирджии и по празниците.

Властите съветват и ако разполагаме с пари и ценности те да не бъдат оставени без надзор в къщата или в апартамента, а да се ползват трезори.

Под никакъв предлог не канете непознати в дома си – без значение дали са майстори, инкасатори или търговци. В много случаи те работят с крадците и правят предварителен оглед на ценните вещи в апартаментите.

От полицията за пореден път припомнят – не публикувайте в социалните мрежи статуси, че ще пътувате и че ще оставите дома си без надзор за дълго.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *