Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора

Пловдив беше домакин на концерта „Цветни мелодии от тюркския свят“

ТЮРКСОЙ е една организация, която може да се нарече UNESCO на Тюркския свят. Споделя принципите и целите на UNESCO. В този контекст, сближаване на културите и укрепване на толерантността, са сред основните цели на организицията. Във време, когато се увеличава езикът на омразата и се разпространява все повече отчуждението и нетолерантността, светът има най-много нужда от диалог и взаимно уважение, а културата и изкуството са най- ефективният път за комуникация и разбирателство.
Генералното консулство на Република Турция в Пловдив беше домакин на концерта „Цветни мелодии от тюркския свят“. Събитието беше организирано под патронажа на Посолствата на Република Турция, Азербайджан и Казахстан в рамките на честванията на празника “Невруз”.С уникални мелодии и колоритни танци , артистите и танцьорите от ТЮРКСОЙ представиха богатото културно наследство на Тюркския свят, простиращ се от Азербайджан до Казахстан, от Турция до Тюркменистан.
Артистите от Якутия, Азербайджан, Киргизия, Гагаузия /Молдова/, Хакасия /Русия/, Узбекистан, Башкурдистан /Русия/ и Турция със своите песни и танци дадоха на зрителите възможност да пътешестват до Тюркския свят.
IMG_1071
Гости: г-н Здравко Димитров – Областен управител на Област Пловдив, г-н Веселин Чипев – Зам. Председател на Клуба на консулите и Почетен консул на Молдова, г-жа Савина Петкова – Председател на Общински съвет, Г-н Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна, Ангел Папазов – Кмет на Първомай, Ректори на университети, Добрина Проданова – Председател на Търговско-промишлената камара, Посланикът на Казахстан в София,Ялчън Топчу-Главен съветник на Президента и бивш Министър на културата и туризма, Посланик Дюдейн Касеинов-генерален секретар на ТЮРКСОЙ.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *