Проф. д-р Данов покори със скалпел Германия и се завърна в България

Споделете лесно и бързо тази публикация

Започнаха номинациите за четвъртото издание на Медицинските Оскари

Един от най-успешните български лекари в чужбина – проф. д-р Владимир Данов, е номиниран в категория Доктор на Годината 2018 от Националните медицински награди.
Годишните награди, които ще възнаградят хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта, ще се състоят на 15 май от 20 ч. в хотел РREMIER BEST WESTERN София.
Постигнал завидна медицинска кариера в Германия, проф. Данов се завърна в България и пое ръководството на новата УМБАЛ “Сърце и мозък” в Плевен. Той се посвети и на подготовката на младите кадри в медицината ни.
Научните му интереси датират още от студентските години, когато въвежда за първи път в България метода на Доналд Росс (Национален сърдечен център – Лондон) за обработка и консервиране на аортен хомографт от трупни донори. В последствие проф. Данов създава уникална за България модификация на метода с висока медико-икономическа ефективност, за което е отличен с I-ва награда в областта на медицината на I-вия Национален конкурс за високи постижения в младежкото и научно творчество.
Модификацията в последствие е призната за рационализация. По време на следването си, проф. Данов е автор и съавтор в седем публикации и участва с над десет доклада в национални и интернационални симпозиуми и конгреси. През 2000 г. защитава Докторска дисертация на тема „Диагностика, хирургично лечение, както ранни и късни постоперативни резултати при първичните бенигнени интракавитарни сърдечни тумори” към Ludwig Maximilian Univesität- München.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От 1991 г. до 2005 г. работи във водещи кардиохирургични центрове в Германия, като последните 5 г. преди идването му в България е завеждащ отделение “Oberarzt” в Клиниката по кардиохирургия към Университетската болница в Аугсбург – Германия. След придобиването на специалност по кардиохирургия към Баварската лекарска камера – Мюнхен, ръководи специализациите на лекарите по специалността “Сърдечна хирургия”. Паралелно е отговарял за теоретичното и практическо обучението на специализиращите медицински сестри в споменатата клиника.
През 2008 г. е назначен на академична длъжност “Доцент” по научна специалност Сърдечно-съдова хирургия към Медицински университет – Варна. Професор е по научна специалност Сърдечно – съдова хирургия към Русенския университет “Ангел Кънчев” от 2015 г., а от 2017 г. е и професор към Медицински университет – Плевен. Преподавателската дейност на проф. Данов в този период се равнява на над 400 часа годишно лекции пред студенти по специалностите: хуманна медицина, медицинска сестра, акушерка, кинезитерапия и рехабилитация.
Паралелно с това е ръководител на млади лекари, специализиращи в областта на “Кардиохирургия”. До момента е създал над 12 правоспособни специалисти, практикуващи в България и в Германия. Ежедневно продължава да предава своя богат опит на младите специализанти и специалисти в откритата през 2017 г. високотехнологична университетска болница “Сърце и Мозък” – Плевен. В момента изпълнява длъжностите както на медицински директор, така и началник на клиника по кардиохирургия.
Бил е научен ръководител на дипломни работи на студенти, както и на успешно защитили научна степен докторанти.
Удостоен е с почетно звание Dr. h. c. (Доктор хонорис) кауза за особено големи заслуги към Техническия Университет – гр. Варна.
Член е на Немската и на Българската асоциации по Сърдечно-съдова и торакална хирургия. Член е на редакционните колегии на сп. “Българска кардиология” и на медицински журнал УМБАЛ “Света Анна”. Републикански консултант е по кардиохирургия.
В периода от 2005 г. до 2017 г., проф. Данов е основател на две кардиохирур-гични клиники: към МБАЛ „Света Марина“ – Варна през 2005 г. заедно с проф. Г. Начев, а през 2008 г. към УМБАЛ „Света Анна“- София.
Автор е на 5 учебника и на 3 монографии.
Автор е в над 80 международни и в България публикувани научни статии. Представил е над 45 научни доклади в международни и в България симпозиуми и конгреси.
През 2014 г. неговата публикация в списание “Кардио D” е удостоена с Първа Награда на Фирма “Servier за най-интересен клиничен случай на 2013 г.
Проф. Данов е удостоен с приза “Лекар, на който българите вярват за 2016/2017 – Избор на читателите на в. 24 часа.

Номинациите за Националните медицински награди 2018 ще бъдат правени от браншови организации, ресорни медии и журналисти. Организатор и инициатор на събитието е агенция за публични комуникации VIP COMMUNICATION PR. Партньори на конкурса ще бъдат големи медицински и пациентски огранизации.

Призьори от досегашните издания на конкурса са:
Акад. д-р Богдан Петрунов, проф. Д-р Николай Петров, проф. д-р Ивайло Търнев – началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Александровска“, д-р Радосвет Горнев от Болница Лозенец, проф. Григор Горчев от МУ Плевен, Очна клиника „Вижьн“, д-р Ивайло Христов от Медика Албена, МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен, д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, проф. д-р Екатерина Титянова, д-р Славомир Кондов, д-р Галинка Павлова от БЛС, акад. Дамян Дамянов, проф. Младен Григоров, д-р Иво Петров, доц. д-р Васил Христов Каракостов, д-р Славомир Кондов, проф. д-р Георги Чернев, д-р Валентин Ангелов, Многопрофилна болница „СВЕТА АННА“ София, “Александровска болница“, СИТИ Клиник, МБАЛ „Токуда Болница София”, МЦ „Медика – Албена” и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *