Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Таймс: Кралица Елизабет е потомка на Мохамед

Според материал в британския „Таймс“, кралица Елизабет е възможно да е пряка потомка на Пророка Мохамед.

„Предците по права линия на кралицата включват крале, графове, херцози, но възможно ли е сред тях да бъде и самият пророк Мохамед?“ – пише последното издание на вестник „Таймс“.

Изданието цитира марокански вестник, който твърди, че кралицата е пряк потомък на Пророка Мохамед.
Според него, ако се проследи генеалогичната линия на кралицата за повече от 40 поколения в миналото, може да бъде достигнат самият Мохамед.

Тази теория не е нова и се появява за пръв път през 1986 г., когато бившият директор на изданието, специализирано за аристократични родословия Бюър’с Пиъридж Харолд Брукс-Бейкър твърди, че Елизабет II може да проследи произхода си до мюсюлманските царе на Испания и чрез тях на основателя на исляма, умрял през VII в. в сегашна Саудитска Арабия.

Най-слабата връзка в родословното дърво е Заида, мюсюлманска принцеса, която е живяла в Испания през 11 век и е предполагаема връзка между християнското и мюсюлманското владичество на средновековната Испания.

Смята се, че тя избягала от Севиля и става съпруга или любовница на крал Алфонсо VI на Кастилия, като е приела християнството.

Тя му ражда син, за чиито потомци по женска линия по-късно се жени Ричард Конигсбургски.
Въпреки това, дори собственото и родословно дърво е източник на противоречия, тъй като съвременните източници не са съгласни дали тя е дъщеря на Ал Мутамид Ибн Абад, мюсюлмански цар на Севиля, управлявал до 1091, преди да бъде изгонен от Севиля по време на съответния етап на Реконквистата.

Генеалогът Харолд Брукс-Бейкър, починал през 2005 г., е писал многократно през осемдесетте години на тогавашния премиер, Желязната лейди Маргарет Тачър и е препоръчвал повишени мерки за сигурност за кралицата.

По това време той казва: „За хората на Великобритания е слабо известно, че кръвта на Мохамед тече във вените на кралицата. Въпреки това всички мюсюлмански религиозни водачи се гордеят с този факт. “

Никой от сегашните работещи в генеалогичното издание Бюрер’с не е пожелал да коментира пред Таймс и да потвърди дали неговите генеалози подкрепят тези връзки.

Бъкингамският дворец също не е отговорил, но и преди дворецът е обръщал малко на твърденията на г-н Брукс-Бейкър, който по време на живота си се е смятал за колоритен журналист по кралските дела.

Уго Викърс, кралски историк, е заявил, че не може да коментира предполагаемата връзка между кралицата и на пророка Мохамед, но е допълнил: „- периодично се появяват всякакви спекулации, според които кралицата, има генеалогична връзка с най-различни предшественици“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *