При три нарушения ще отнемат шофьорската книжка

Споделете лесно и бързо тази публикация

Проекти за нов Закон за движение по пътищата залагат сериозни наказания за пътни нарушения
Сред новите предложения е, ако за две години шофьор допусне три нови тежки нарушения, ще трябва да се яви отново на шофьорски изпит.

Ето някои от по-важните предложения:

Регистрация на търговците на авточасти втора ръка ще се прави в общината, а монтирането на колани в автобусите ще стане задължително.
При три тежки нарушения (шофиране в аварийната лента на магистрала, в насрещното движение или преминаване на червен светофар) шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит.
Велосипедистите вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева.
Санкциите за превишена скорост в населено място се запазват – до 10 км/ч над позволената скорост – глоба от 20 лева, за от 11 до 20 км/ч повече санкцията ще е от 50 лева, от 21 до 30 км/ч над позволеното – 100 лева.
За първи път в закона ще се запише и каква трябва да бъде дистанцията при шофиране: до 40 метра при шофиране извън населено място, не по-малко от 60 метра при скоростен път и 70 метра на магистрала.
При 3 нарушения на пътя – нов шофьорски изпит

Предвижда се също да бъде създадено досие за техническото състояние на автомобила, както и регистър на сервизите.

“Някои от мерките са по-дисциплиниращи”, коментира Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност, цитиран от Нова. Той изтъкна идеята за три провинения водачите могат да си загубят шофьорската книжка.

“Най-важното е да се изходи от анализа, който прави Пътната полиция, и причините, които водят до най-много тежки пътно-транспортни произшествия със загинали. Именно те трябва да бъдат включени в тези мерки, които водят до отнемане на шофьорската книжка”, добави Алекси Стратиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *