НЗОК засече нарушения в случая с жената, починала заради липса на аортна клапа

Споделете лесно и бързо тази публикация

„Столичната здравно-осигурителна каса извърши проверка на 26 и 27 април съвместно с експерти от НЗОК. При проверката се установи, че пациентката има три пролежавания в болницата, първото е от 27 до 30 март, второто е от 30 март до 2 април, и третата хоспитализация е на 21 април, когато пациентката почива. При проверката са констатирани нарушения.

Най-сериозното нарушение е, че ехо-кардиографията е извършена от лекари без специалност”, обясни в студиото на „Събуди се” Оля Василева, контрол на медицинските дейности в Столичната здравно-осигурителна каса.

Причина за изказването й беше смъртта на жена с кардиологичен проблем, която е била приета в тежко състояние в болница, където лекарите установили, че трябва да й се постави клапа. Нещо скъпо, което не всеки може да си позволи. Пациентката обаче си отиде, преди лекарите да успеят да й помогнат. Казват, че просто не са имали в склада това скъпо медицинско изделие.

„В случая категорично не е ставало въпрос за пари. Това го потвърди и д-р. Джоргова, коя то е началник на отделението, както и директорът на болницата. От действието на списъка от миналата година от 1 април до 31 март 105 пациента са оперирани, от които 7 са починали”, заяви в студиото на „Събуди се” Павлина Иванова, началник отдел „Лекарства и контрол” в НЗОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *