Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Европа се „цифровизира“: Почти 30 млрд. евро заложени за новите технологии

Икономиката на данни е икономиката, която има най-голям потенциал – потенциал за работни места, потенциал за конкурентоспособност на нашите предприятия, на нашата индустрия в Европа, каза по БНТ комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Тя отбеляза, че има сектори, в които капацитетът и експертизата ни са много силни и посочи, че Европа е лидер в сферата на роботиката, както и на макро и наноелектрониката. За сметка на това обаче, поради недостатъчно инвестиции и недостатъчен акцент върху цифровите умения сме загубили в сферата на платформите.

„Точно заради това сега е времето, в което аз казвам на всички държави членки – трябва да ускорим ритъма, новите технологии няма да ни чакат. Нека не повтаряме грешки като тази на 4G, защото имахме „Нокия“, имахме „Сименс“, днес говорим за „Гугъл“, говорим за „Фейсбук“. Затова е моментът, в който трябва да инвестираме. И добрата новина от вчера е, че Европа ясно го заявява с новата бюджетна рамка“, каза българският еврокомисар.

България е регионален лидер в областта на суперкомпютрите и стартъпите. Ние сме трети в Европа по високотехнологични стартъпи.

Това са неща, които трябва да популяризираме. А ние като ЕК можем да помагаме само с повече мрежи, затова повече дигитални иновационни хъбове и предоставяне на възможност на научните изследователи, иноваторите, заедно с всички останали в Европейския съюз, да направят така, че иновациите им да имат приложение. И то да бъде тук в Европа, заяви Мария Габриел.

Приоритети в новия бюджет на ЕС

С предложението на ЕК за следващата многогодишна финансова рамка парите за програмите за цифрови технологии ще се вдигнат с 96 процента, каза пред журналисти днес еврокомисарят Мария Габриел. Сега за тази цел се отделят 14.393 млрд. евро, а в предложението, по което тепърва започва дебат, се залагат 28.256 млрд. евро.

Това е най-цифровият бюджет в историята на Европейския съюз, заяви Габриел и отбеляза, че това се случва на фона на общо намаление на бюджета и на Брекзит.

Отделно в кохезионните фондове ще има още 20 милиарда евро за развитие на широколентовия Интернет, добави тя.

Основните цели на ЕК в сферата на цифровизацията ще бъдат инвестициите в суперкомпютри, в киберсигурността, развитие на изкуствения интелект, развитие на цифровите умения на ИТ специалистите, както и на публичната администрация и електронното здравеопазване, посочи Мария Габриел.

В бъдещия бюджет на ЕК има увеличение на парите за сигурността, каквато е и амбицията на премиера на България Бойко Борисов, отбеляза еврокомисарят Габриел. В областта на земеделието няма да има драстични намаления на бюджета, а помощите ще се насочат към малките и към младите фермери. Ще следим дебатите за тавана на плащанията и за конвергенцията, каза Габриел.

Инвестиции в проекти за развитие на страните от Западните Балкани, какъвто е един от приоритетите на Българското председателство, също са заложени в бюджета за следващия програмен период, добави Мария Габриел. Ако отстояваме своята позиция, ще имаме кохезионна и селскостопанска политика, които да са реалистични и които в рамките на по-малък бюджет могат да постигнат целите си, каза тя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *