Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Президентът Радев прие почетния строй на гвардейците

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен по повод на Деня на храбростта и празник на армията – 6 май.

Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Мелнишкият епископ Герасим в съслужение с духовници.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад „Княз Александър Първи“.

Сред присъствалите на водосвета бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, политици, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

„Години наред на армията не се обръщаше особено внимание. Всички смятаха, че армията е само за паради. Искаме с този парад да покажем на българското общество, че въпреки недоимъка на финансови средства през последните 25-28 години българската армия си изпълнява задълженията“, заяви пред Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той припомни, че тази година заплатите на военните са били вдигнати с 10%-11%, а през 2019-а се очаква ново увеличение. След като в края на седмицата страната ни подписа договор за обслужване на „Спартан“-ите, Каракачанов коментира: „Постигнахме приблизително 22% по-ниска цена, отколкото се искаше от нас. Благодарение на този договор „Спартан“-ите ще летят, и то повече от един“.

За първи път македонска част ще се включи в българския парад за 6 май.

„Това е знак за приятелство и добросъседство“, заяви вицепремиерът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *