Русия: Разочаровани сме от решението на САЩ да напуснат иранската ядрена сделка

Споделете лесно и бързо тази публикация

Русия е дълбоко разочарована от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение, заяви руското външно министерство, според което това решение е грубо погазване на международното право, предаде Франс прес.

“Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право”, се казва в изявлението.

Според Москва това решение на Тръмп “е поредното доказателство, че Вашингтон е неспособен да води преговори, а американските критики към законната ядрена дейност на Иран служат само за уреждане на политически сметки” с Техеран.

“Няма и не може да има никаква причина да се подкопае споразумението, което е доказало ефикасността си. Иран стриктно спазва задълженията си и това редовно се потвърждава от Международната агенция за атомна енергия, а САЩ уронват международното доверие в тази организация”, заявява руското дипломатическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *