Спасителните хеликоптери за Боян Петров не излетяха

Споделете лесно и бързо тази публикация

Все още няма следа от алпиниста Боян Петров, изчезнал на връх Шишапангма. Спасителната акция с два хеликоптера се провали. Заради административни пречки те не успяха да излетят.

Няма връзка и с наземния спасителен екип, който катери върха в търсене на Боян Петров.

“Още нямаме разрешение от китайското правителство, но процедурата е във финалния си етап и до вечерта ще го получим. Планираме да летим утре в 6 часа сутринта”, капитан Сидарта Гюрюнг от “Симрик Еър”.

“Хеликоптерите са два с трима пилоти. Те са изкючително подготвени, имат опит и могат да летят над 7000 метра. Нужни са 4 часа, за да стигнат до лагер 2. Единият хеликоптер зарежда с гориво другия. В единия хеликоптер е един от най-опитните шерпи. Той е катерил върха и по двата маршрута и ги познава в детайли. Той ще направлява пилота”, уточни организаторът на издирвателната акция Мохан Ламсал.

Името му е Мингма шерпа. Освен, че познава Шишапангма в детайли – той е първият непалец, изкачил всички осемхилядници. Днес за първи път от началото на акцията времето започва да се оправя.

“Има два маршрута до лагер 3, където нашите шерпи намериха палатката му. Единият наричаме нормалния, защото е по-лек. Другият е по-тежкият. Но за съжаление не знаем по кой от двата е тръгнал Боян”, коментира Ламсал.
А според алпинисти и експерти обаче всяка минута вече е важна. Според Любомир Попйорданов, алпинист и приятел на Боян, акцията по спасяването е започнала много късно. Също така по думите му е изненадан, че не си е взел телеофна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *