Протест в “Дианабад” срещу строеж на сграда

Споделете лесно и бързо тази публикация

Протест в “Дианабад” срещу строеж на сграда, жителите искат детска градина

Днес жители на столичния квартал „Дианабад” са на протест. Те вече започнаха подписка срещу застрояването на конкретен парцел до детска градина „Радост” в квартала, който е заменен с парцел на издателя Петьо Блъсков в кв.”Изток”. Протестиращите ще затворят за движение улиците до детската градина. Недоволството им обаче не е от сега.

Организаторът на протеста е арх. Захари Димитров. В интервю за предаването „Преди всички“ по БНР, той обясни, че Общината няма желание да чуе желанието на живеещите в квартала да се потърси друг начин за обезщетяване на собственика на имота в кв.„Изток“: „Те даряват този двойно по-голям имот, за да може една зелена площ в „Изток“ да бъде направена. Нас ни притеснява, че е предвидено да се издигне тук жилищно строителство, което е точно до детска градина в общински имот, който реално може да се използва за едно бъдещо разширение на детската градина. Такива имоти има много малко и, според нас, предвиденото строителство не е в интерес на квартала и е единствено в интерес на инвеститорите“.

Арх. Димитров обяви и исканията на протестиращите: „Ние настояваме да се преразгледа приетия през 2015 година Подробен устройствен план, защото имаме опасения, че е приет неправомерно, тъй като от протоколите на обществените обсъждания направени тогава личи, че още тогава хората са протестирали, дори и в едното обществено обсъждане са напуснали залата. Не сме сигурни дали този план въобще е валиден“.

Родители на деца, посещаващи детската градина, също участват в протеста.

„За мен проблемът има два основни аспекта. Първият е начинът, по който е придобита собствеността. Става дума за насрещни дарения между общината и г-н Петьо Блъсков, който са доста различни като обем. Общината получава 1 дка площ в кв. „Изток“, а г-н Блъсков – 2 дка. Освен това се и доплаща, а доколкото ми е известно общинска собственост се продава само на търг, така че за мен тази сделка очевидно е корупционна. Другият аспект е стремителното застрояване на квартала.

В последните години тук „изникнаха“ изключително много сгради, а не се мисли за инфраструктурата“, каза участничка в протеста, родител на детем, което посещава ДГ “Радост”.

Кметът на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков обясни, че още с плана от 1989 година, когато е застрояван ж.к. „Дианабад“, тази площ е предвидена за жилищно строителство.

Той потвърди, че е имало три обществени дискусии за Подробния устройствен план, приет пред 2015 година, но възражения в Общината не са постъпвали: „Вчера разгледахме всички документи и не е постъпило възражение от гражданите. Имаме протоколи. Имаме законни процедури – обявява се в Държавен вестник“.

Инж. Жеков заяви, че ще се вземат предвид исканията на жителите на квартал „Дианабад“.

Участници в протеста обясниха, че кметът на района е можело да даде други площи за застрояване: „Избрано е точно това място, защото е атрактивно и привлекателно и дебат за него никога не е имало“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *