Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Борисов откри в Киев площад на името на Димитър Пешев

„Киев и София споделят общи ценности за толерантност между хората. Българският народ и нашият град може да се гордеят със своята история.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в Киев при откриването на площад и мемориална плоча на името на Димитър Пешев днес, съобщи пресцентърът на Столична община.

Инициативата е на посолството на България в Украйна.

През месец март т.г., във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи, киевската Рада приема решение, с което малък площад в центъра на украинската столица да бъде кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметната плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев.

По време на церемонията премиерът Бойко Борисов припомни, че през тези „мракобесни времена“ България е спасила всички свои евреи, показала е своето единство и човечност.

Кметът на Киев Виталий Кличко благодари на киевската Рада за решението и посочи, че това знаково откриване на паметната плоча се случва в Деня на Киев.

Украинският премиер от своя страна Володимир Гройсман изтъкна човеколюбието на българския народ.

Кметът Фандъкова благодари на кмета на Киев Виталий Кличко за поставянето на паметна плоча на големия българин – Димитър Пешев, който играе ключова роля като подпредседател на Народното събрание за спасяването на българските евреи.

Кметът на София заяви също, че сме готови да работим заедно с кмета на Киев и неговия екип, да споделяме опита си в преодоляване на предизвикателствата пред големите европейски градове. Очакваме да посрещнем г-н Кличко в нашия град още тази есен, каза Фандъкова.

В събота кметът на София проведе лична среща с кмета на Киев Виталий Кличко. По време на срещата бяха обсъдени проекти, по които двете столици работя. Фандъкова покани Виталий Кличко да посети София.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *