Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Генералният секретар на ООН приветства споразумението за името на Македония

Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от ТАСС.

„Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнаха историческо споразумение. Решаването на спора ще се отрази благоприятно на двете страни и ще допринесе за укрепване на сигурността и повишаване на благосъстоянието в региона. САЩ са готови да поддържат това споразумение по молба и на двете страни“, каза Науърт.

Албанският премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като „прогресивни лидери“ и заяви, че „Балканите днес са по-добро място“ благодарение на тях, предаде ТАСС. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са около една четвърт от населението на Македония, което е общо 2,1 милиона души.

Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави „нашите съседи и приятели“ за постигналото пробив споразумение, което по думите му ще превърне Балканите в част от „евроатлантическото семейство“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *