Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Тереза Мей обещава милиарди лири допълнително за здравеопазване след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обеща днес да налее милиарди лири допълнително в изпадналото в криза обществено здравеопазване, най-вече благодарение на икономиите в резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Мей обяви, че до 2024 г. в Националната служба за здравеопазване (NHS) ще постъпват допълнително по 20 милиарда лири годишно.

„След като напуснем ЕС и престанем да плащаме всяка година огромни суми на Брюксел, ще разполагаме с повече пари за приоритети като здравеопазването“, заяви тя в статия за неделния брой на в. „Дейли мейл“.

За да осигурим на службата за здравеопазване финансирането, което ще й нужно в бъдеще, обаче дивидентите от Брекзита няма да са достатъчни и страната ще трябва да съдейства малко повече, допълва министър-председателката.

Очаква се Мей да даде по-подробни разяснения за тези проекти утре, в речта си за бъдещето на националната здравна служба, която празнува своята 70-годишнина.

Британските медии говорят за повишаване на данъците и за заеми.

Отделянето на повече пари за здравеопазването благодарение на икономиите от напускането на ЕС беше един от аргументите на привържениците на Брекзита (сред които и сегашния външен министър Борис Джонсън) в кампанията за референдума през 2016 г. Тогава поддръжници на напускането бяха написали на червен автобус лозунга: „Пращаме на ЕС по 350 милиона лири всяка седмица. Вместо това да финансираме здравеопазването си“.

Огласените от Тереза Мей цифри надхвърлят техните очаквания.

„Това, което обявявам, означава, че през 2023/ 2024 г. в службата за здравеопазване ще постъпват по 660 милиона лири налични пари седмично“, заяви тя в интервю за Би Би Си.

Тези пари са предназначени за съкращаване на чакането за медицински грижи, за по-бързото лечение на рака и за подобряване на медицинските грижи в областта на психическото здраве, каза Мей.

Предстоящата седмица се очертава да бъде доста хаотична за Тереза Мей. Разбунтували се депутати от нейната консервативна партия може да я поставят пред изпитание при разглеждането на законопроекта за Брекзита, който в сряда ще бъде върнат в Камарата на общините.

Допълнителното финансиране за националното здравеопазване „сега може да обедини всички ни“, писа във в. „Сънди телеграф“ здравният министър Джереми Хънт, който подкрепяше оставането в ЕС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *