Иляна Йотова: Дъблинското споразумение крие опасности за България

Споделете лесно и бързо тази публикация

“Липсата на реформи в Дъблинското споразумение означава много сериозна опасност за страната ни”.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150″ по БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя изрази мнение, че на срещата за миграцията в Брюксел, за реформите в Европейския съюз и приемствеността между българското и австрийското председателство ще се търси „тежък компромис” между държавите-членки, които са много разделени по темата за общите политики за миграция и убежища.

„Ще бъде направен опит да се търси още по-тежък консенсус”, каза тя и допълни, че е песимистично настроена, че на този етап такъв може да бъде намерен. Вицепрезидентът не очаква съществена промяна в европейската политика към мигрантите. „Темата е много тежка.

Тя вече излиза извън рамките на междудържавните отношения, в рамките на Европейския съюз.

Тя заплашва управляващата коалиция в една от най-големите страни в рамките на Европейския съюз, в Германия, които винаги са били еталон за стабилност и на общи политики по темата за миграцията.

Тук пропукването е много дълбоко”, коментира Йотова. Според нея, липсата на реформи в Дъблин означава много сериозна опасност за нашата страна, както и за всяка външна граница на Европейския съюз.

Тя коментира още, че България трябва да защити своя интерес по отношение на мигрантската криза.

„Тя трябва да бъде не просто участник в разговорите за укрепването на границите и създаването на стабилна гранична полиция, тя трябва да бъде едно от главните действащи лица в този разговор”, подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.

Източник: БНР, „Събота 150″

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *