Нинова: България не може да бъде буферна зона за незаконни мигранти

Споделете лесно и бързо тази публикация

България не може да бъде буферна зона. Незаконните мигранти да бъдат връщани в страната на произход” ,

“България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори.

Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.”

Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова по повод мигрантската криза в писмо до 12 европейски лидери, сред които лидерите на партии от Вишеградската четворка и премиерите на Португалия – Антонио Коща, Испания – Педро Санчес, Гърция – Алексис Ципрас,Словакия – Петер Пелегрини, Швеция – Щефан Льовен, Малта – Джоузеф Мускат, Румъния – Виорика Дънчила.

Тя изтъква, че бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години, а липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие с актуалните предизвикателства.

Корнелия Нинова отбелязва, че бягащите от кървавия сирийски конфликт, съгласно международните норми, имат право да получат закрила.

«В същото време, значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като „бежанци” и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е. връщани обратно в страните им по произход.

Водени от интересите на България и на българския народ , ние настояваме за този подход.”- казва председателят на БСП в писмото си.

Тя смята за неприемливо и неработещо предложението на Германия- подписването на двустранни споразумения- финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти.

„Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници”- предлага Корнелия Нинова.

Тя настоява за по – строг контрол на външните граници на държавите – членки на ЕС, непрекъснат мониторинг по всички маршрути, в противдействие на незаконната миграция и нелегалния трафик на хора;

по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС, между страните – членки и агенциите, както и с международните партньори.

“Бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства, Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин.

Европа трябва да бъде спасена и да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави”- завършва писмото си лидерът на БСП.

А ето и цялото съдържание на писмото до 12 – те лидери на Европа

“Бежанската криза беляза политическия живот на ЕС през последните няколко години. Липсата на координиран, адекватен и навременен общоевропейски отговор на мигрантската криза, в нейния пик през 2015 г, показва, че текущата система за убежища не е в съответствие със стандартите и не кореспондира на актуалните предизвикателства.

 Дни преди насроченото заседание на Европейския съвет, сме свидетели на остро разединение и противоречия между европейските лидери относно подхода и механизмите за дългосрочно разрешаване на проблемите, свързани с бежанската криза и предотвратяване на усилването на миграционния натиск в бъдеще.

Водени в действията си от национално отговорна политика в защита на България и българските граждани  и като партньори в рамките на европейското социалистическо и социалдемократическо семейство, бих искала да Ви запозная с виждането и позицията на БСП относно реформата на Общоевропейската система за убежище.

 България, като външна граница на Съюза, има своите особени отговорности, както и специфични трудности и проблеми и това трябва да бъде осъзнато и отчетено от нашите партньори. Най – главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежанския лагер, своеобразна буферна зона между зони на конфликт и Шенгенска Европа. Рисковете това да се случи са повече от реални.

 Отчитаме, че някои бягат от кървавия сирийски конфликт и съгласно международните норми, имат право да получат закрила. В същото време, значителна част от влизащите без разрешение чужди граждани не могат да бъдат определени като „бежанци“ и следва да бъдат разглеждани като незаконни мигранти, т.е.  връщани обратно в страните им по произход. Ние настояваме за този подход.

 Считаме за неприемливо и неработещо предложението на Германия като възможно решение на проблема – подписването на двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това- ЕС-Турция, или с други думи- финансова помощ в замяна на приемане и интеграция на мигранти. Считам, че ще се съгласите, че всяко едно общество не бива да се притеснява за своя бит, сигурност, култура.

 Отбелязваме, че следва да бъдат разработени механизми, устойчиви на кризи и за превенция, като фокусът бъде поставен преди всичко върху основни области, като засилване на охраната и контрола на външните граници.

 Настояваме за по – строг контрол на външните граници на държавите – членки на ЕС,  непрекъснат мониторинг по всички маршрути, в противдействие на незаконната миграция и нелегалния трафик на хора. Това включва финансова и логисточна подкрепа за пряко засегнатите страни на „първа линия”, вкл. от страна на агенциите на ЕС, особено Европейската агенция за гранична и брегова охрана –Фронтекс; по-нататъшно засилване и прилагане на интегрираното гранично управление и на обмена на информация в рамките на ЕС, между страните – членки и агенциите, както и с международните партньори.

 Разглеждаме последователните усилия за довеждане до край на конфликтите, намиране на дългосрочни и трайни решения за мир и стабилност в Близкоизточния регион, с посредничеството и в диалог  между всички заинтересовани страни, като ключови за справяне с първопричините за принудителната миграция. Фокусът на усилията следва да бъдат поставен върху преодоляване на последиците от войната, възстановяване нормалното функциониране на обществения ред и изкореняване на първопричините за пораждане на конфликтите – изкореняване на бедността, насърчаване на икономиката, създаването на работни места, укрепване на демокрацията и върховенството на закона, насърчаване на устойчивото развитие.

 В заключение, бих искала да подчертая, че в контекста на днешните предизвикателства, Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Европа трябва да бъде спасена, но да продължи напред като единен, сигурен и здрав Съюз между силни държави.

 С уважение,

 Корнелия Нинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *