Започват летните ремонти на училища и детски градини в София

Споделете лесно и бързо тази публикация

Сградите на 48 училища и детски градини ще бъдат ремонтирани. От 5 юни ще започнат ремонтите в 17 училища и детски градини в София по проект „Региони в растеж“. Общо 26 сгради ще бъдат цялостно модернизирани в рамките на 2,5 години. Една детска градина ще бъде разширена, като ще бъде изграден нов корпус за 4 групи. Планираните летни ремонти в София ще бъдат в 22 сгради.

Заместник-кметът по строителството в София Ирина Савина обясни: „Там, където през годините сме правили в тези 26 сгради, частични ремонти, дейностите не са включени, така че ремонтите са такива, които са належащи да бъдат изпълнени. Ремонтните дейности ще се извършват по време на учебния процес в тези 26 сгради като времетраенето е от 115 дни до 460 дни. Летните ремонти в 22 училища и детски градини, които са с финансиране от бюджета на общината, ще приключат до началото на учебната година. В останалите 26 обекта, обаче ремонтът ще продължи много дълго време“.

Кметът на район „Надежда“ Димитър Димов обясни: Сградите на училищата и на детските градини са в нормално функционално състояние. Всички ремонтни дейности, които ще се извършват, са изключително належащи.

Кметът на район „Илинден“ Иван Божилов посочи: „Ще бъде възстановена сградата на старото бивше 43-то училище, което след това е било военно окръжие. В момента не функционира като училище, но след ремонта, визията ще бъде по-красива“.

Кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров каза: „При мен се ремонтират две училища. Не, че не може да се води учебен процес в тях, но наистина едната сграда, където са две училища 147-о и 57-о е строена преди около 70 години. Те трябва да свършат до Нова година. До 15 септември трябва да бъдат направени тоалетните. Сградата е много стара и е възможно да изникнат проблеми. В 153-то срокът е доста дълъг, но там сградата е по-голяма и имаме възможност да направим така графика, че да се затварят етаж по етаж.“

4000 деца чакат за яслена група в София. Три нови детски градини ще бъдат открити до края на година, а до края на 2020 година ще се построят още 9 детски градини, които ще осигурят места за 900 деца, като 200 от тях са деца в яслена група, съобщи Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование“ в Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *