Борисов представя днес пред ЕП резултатите от Българското председателство

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министър-председателят Борисов ще информира европейските депутати за напредъка и резултатите по основните приоритети през последните шест месеца, сред които е ключовият приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, съобщава БНР.

Приоритетът Западни Балкани намери кулминационната си точка по време на срещата на върха в София, събрала след 15-годишна пауза отново лидерите на Западните Балкани и на страните-членки на Евросъюза в търсене на европейска интеграция през инфраструктурни проекти.

Големият пробив в края на българското евролидерство дойде по време на Съвета “Общи въпроси” в Брюксел, председателстван от външния министър Екатерина Захариева, когато след инфарктно заседание се стигна до положително решение за започване на преговори за еврочленство с Македония и Албания.

Премиерът Бойко Борисов предаде щафетата на европредседателството на австрийския канцлер Себастиан Курц Виж още
Премиерът Бойко Борисов предаде щафетата на европредседателството на австрийския канцлер Себастиан Курц
Очаква се след изказването на премиера Борисов, обръщение да направи председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Предвидена е възможност за изказване на един представител от всяка от политическите групи в Eвропарламента.

Преди участието в пленарната сесия българският премиер ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В края на другата седмица Бойко Борисов ще информира и Народното събрание за резултатите от Българското председателство.

Пред евродепутатите ще бъдат представени и приоритетите на започналото от 1 юли Австрийско председателство на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *