Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Множество ограничения покрай новите правила за шума

Парламентът утвърди на първо четене предложените от вицепремиера Валери Симеонов и правителството промени в Закона за защита от шума в околната среда.

Между 23.00 и 8.00 часа, вместо до 7.00 часа както досега, се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти.

Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители – ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и голяма част от БСП, 17 души бяха „против“ и те са от групата на ДПС, 10 се въздържаха. Ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия.

Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня си остава задължение на РЗИ. Санкциите за нарушителите като цяло се удвояват.

Въвежда се изискване озвучаването на открито да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че то да не е по-високо от нормативно определените гранични стойности.

Предлага се регионалните здравни инспекции да издават становище като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е осигуряване на акустичен комфорт на живеещите в сгради, част от които са търговски или производствени обекти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *