Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Ципрас пое политическа отговорност за пожарите в Гърция

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че поема цялата политическа отговорност за опустошителните горски пожари, които отнеха живота на най-малко 87 души и доведоха до обвинения от страна на опозицията, че правителството не е успяло да защити живота на хората, предаде Ройтерс.

„Повиках ви тук преди всичко, за да поема политическата отговорност за тази трагедия пред моя кабинет и гръцкия народ“, заяви Ципрас пред министрите.

Той добави, че правителството бързо ще даде ход на национален план за справяне с дългогодишните нарушения в строителството и добави, че има индикации, че причината за пожара е палеж.

Гръцката опозиция обаче обвини днес правителството в арогантност и неуспех да защити живота на хората в пожара, който опустоши град Мати, предадоха информационните агенции.

Основната опозиционна партия Нова демокрация критикува правителството, защото не се е чула нито дума за извинение.

Министърът на обществения ред Никос Тоскас заяви снощи, че правителството подозира, че пожарът е бил умишлен. Правителството се защитава, че не е имало време за евакуиране на хората, защото пожарът се разгорял много бързо.

Една от жителките на Мати каза, че са били оставени да изгорят като мишки.

„Никой не дойде да се извини, да подаде оставка, никой“, каза тя.

Тоскас обаче каза, че е предложил на премиера Алексис Ципрас оставката си, но той не я приел и му казал, че е време да се бори.

Фофи Генимата, която ръководи социалистическата партия ПАСОК, заяви, че правителството носи голяма политическа отговорност.

„Защо не защитиха хората с прилагането на плана за организирана евакуация в застрашените райони? Оставиха безпомощните хора да изгорят“, каза тя.

Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор Независими гърци, посети вчера Мати и каза, че „това е престъпление от миналото“. По думите на Каменос на това крайбрежие на Атина има много постройки без разрешителни, които са заели бреговата ивица в нарушение на правилата.

Той обаче бе посрещнат от разгневени граждани, които му казаха, че са изоставени на милостта на Бог.

Правителството обяви мерки в помощ на местните жители, включително 10 000 евро еднократна помощ и наемане на работа в държавния сектор на съпрузи и близки роднини на жертвите.

Мнозина обаче смятат, че това не е достатъчно и искат властите да поемат отговорността за трагедията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *