Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Лишават от гражданство 4 милиона души

Индия публикува списък, който ефективно заличава около четири милиона души в североизточния щат Асам от гражданство, пише БГНЕС.

Националният регистър на гражданите (НРГ) е списък на хората, които могат да докажат, че са дошли в щата преди 24 март 1971 г., когато бе създадена Бангладеш.

Властите в Индия посочват, че целят изкореняване на ордите от нелегални имигранти от Бангладеш. Действията на Ню Делхи предизвикаха страхове от лов на вещици срещу етническите малцинства в Асам. Тъй като се страхуват от насилие, властите заявиха, че никой няма да се изправи пред незабавна депортация.

Около четири милиона бенгалци – езиково малцинство в Асам – сега се намират пред дълъг бюрократичен процес.
Съгласно споразумението за Асам, подписано от тогавашния премиер Раджив Ганди през 1985 г., всички, които не могат да докажат, че са дошли в североизточната държава преди 24 март 1971 г., ще бъдат заличени от избирателните списъци и изгонени.

Но активистите казват, че НРГ се използва като претекст за двустранна атака – от хиндуистки националисти и асамски хардлайнери – върху легитимната бенгалска общност на щата, голяма част от която е съставена от мюсюлмани.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *