Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

7 починали родилки за година и половина

Седем са починалите родилки за година и половина в страната ни, за които има обобщена информация. Това показват данните на изпълнителна агенция „Медицински одит“ от януари 2017 г. до края на юни 2018 г. Според лекарите тази статистика не се различава от европейските норми. Причините за леталните изходи обаче все още не са ясни при всички инциденти.

С последния смъртен инцидент в Плевен броят на фаталните инциденти у нас стана осем. След работата на агенция „Медицински одит“ са образувани досъдебни производства по 4 от седемте случая за тази година и половина, две от проверките продължават, а последната тепърва ще тече. Резултатите от инспекциите обаче не винаги са бързи. Все още експертите работят по предходния смъртен случай на родилка от март тази година, когато жена на 23 години почина в болницата в Кърджали при раждане.

В хода на проверката е установено, че непосредствена причина за настъпването на смъртта и плода са „острата и обилна кръвозагуба с разгърната картина на необратим хеморагичен шок“, казаха от ИАМО. Окончателната причина за развитието на кръвозагубата обаче ще се изясни след получаване на резултатите от назначената от прокуратурата тройна съдебно медицинска експертиза, допълват от агенцията. Приключването на тройната съдебно медицинска експертиза обаче още се бави. Не е ясно колко време ще е нужно за изясняване и на новия случай в Плевен.

Колкото и трагична да е смъртта при раждането, понякога никой не може да я предотврати. Благодарение усилията на всички експерти и СЗО в световен мащаб смъртността е намаляла почти наполовина от 1990 г. насам. „Според изследване на СЗО за 25 години от 385 на 100 хил. раждания е сведена до 216 на 100 хил. В България положението е по-различно, защото през 1990 г. бе 21 на 100 хил., а сега е 11 на 100 хил. раждания“, казва д-р Веселин Дяволов от „Майчин дом“ в интервю за clinica.bg. Причините за смъртните случаи според него са различни. От една страна това са все по-рисковите раждания заради напредването на възрастта, когато жените забременяват. Друг проблем е недостатъчната им здравна култура. Цялото му мнение може да видите тук.

Смъртността при новородените и децата до една година също е друг проблем, който стана актуален през тази седмица със случая на бебе, починало след раждане отново в плевенската болница. Детето е било родено със Синдрома на Даун. Според родителите му лекарите са им предложили да направят генетично изследване на майката, което е било непосилно за тях като цена. В същото време обаче държавата осигурява безплатно. Засега няма яснота каква е истината. Починалите новородени за първите три месеца на 2018 г. по данни на НЦОЗАобаче е 75 при 12 880 живо родени. Защо се получава така – в следващите дни clinica.bg ще се опита да представи мнението по темата на различни специалисти у нас.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *