20.07.2024

Разбиха престъпна схема за придобиване на шофьорски книжки без явяване на изпит

Престъпна схема за придобиване на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства от курсанти, неявяващи се лично на изпити за правоспособност, е неутрализирана от служители от сектор „Икономическа полиция“ при Областната дирекция на МВР – Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на дирекцията в морския град.

Организатор на схемата е Красимир Н. от Бургас – инструктор с частна школа, който използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсанти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“.

Констатирано е, че само за няколко месеца през настоящата година, инструкторът Красимир Н. организирал няколко човека, които се явявали вместо двама негови „курсанти“, обучавани по данни от „Автомобилна администрация“ в неговата частна школа. Установени и задържани са лица, явявали се вместо курсантите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на Красимир Н. въпросната „услуга“.

Разбиването на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение от страна на полицейските служители след проведена специализирана полицейска операция, организирана от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Бургас и обхващаща територията на няколко областни дирекции ( Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен). При нея организаторът на схемата – Красимир Н. е задържан, извършено е претърсване на жилището му и ползвания от него автомобил – „Ауди“ с бургаска регистрация.

Установено е, че явяването на фалшивите курсанти е организирано чрез използването на фалшиви лични карти, в които са посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление, но с подменени снимка на третите лица, които се явяват вместо тях.

Организаторът на схемата е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура – Бургас. Бургаският районен съд е наложил на Красимир Н. мярка за неотклонение „постоянно задържане под стража“ по искане на районната прокуратура в морския град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *