Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Въвеждат нова категория на наградите „Оскар“. Враждебни реакции в мрежата

Организаторите на наградите „Оскар“ оповестиха няколко промени на фона на отчетения зрителски отлив през последните години.

Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда най-престижните киноотличия в света, въвежда нова категория – за популярни филми, и обещава по-кратка тричасова церемония. Тези промени ще бъдат „усетени“ още на следващото наградно шоу.

Третата промяна касае церемонията през 2020 г., която ще бъде организирана по-рано, съобщават от БТА. Наградите „Оскар“ през 2019 г. ще бъдат раздадени на 24 февруари, а през 2020 г. – на 9 февруари.

Решението да бъде създадена новата категория предизвика враждебни реакции, като кинокритик заяви, че това е знак за отчаяние.

В Туитър се появи въпросът какво би означавала новата категория за продукции като блокбастъра „Черната пантера“, считан за фаворит за спечелване на „Оскар“ за най-добър филм на следващата церемония.

Журналистът и писател Марк Харис заяви в Туитър, че категорията за популярни филми е гето и че на нея ще се гледа именно по този начин. Актьорът Роб Лоу на свой ред поясни, че с това решение филмовият бизнес се погребва, след като години наред е бил в лошо здравословно състояние.

Добавянето на категория за популярни филми накара редица експерти да се питат дали продукции като „Черната пантера“ ще могат да се конкурират за водещата награда „Оскар“ за най-добър филм или единствено за отличието за популярен филм.

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, който наскоро бе преизбран, и изпълнителният директор на киноакадемията Доун Хъдсън оповестиха, че предстои да бъдат одобрени промените.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *