Започнаха проверки в Сливенската болница след случая с починалата родилка

Споделете лесно и бързо тази публикация

Болницата в Сливен “Д-р Иван Селимински” се очаква да направи днес изявление по случая с починалата в родилното отделение 33-годишна Ренета Томова, съобщи БНР.

Вчера вечерта в подкрепа на семейството на родилката на мълчаливо бдение се събраха десетки граждани. Пред събралите се хора роднините ѝ поискаха съд за началника на отделението д-р Таня Пашева и за екипа, който ѝ е асистирал по време на фаталното раждане. Протестът се организира в социалните мрежи. Хората, които дойдоха, за да подкрепят родителите на починалата Ренета Томова, изразиха възмущението си, че ръководството на болницата няма официално становище за станалото три дни след инцидента. Те настояваха лошото отношение на лекарите и акушерките да се промени, а прокуратурата и съдът да си свършат работата:

“Просто не е достойно да се мълчи така. Предвид, че това е голяма областна болница, те са длъжни при този отзвук и при създалата се ситуация да излязат и да кажат нещо, да имат доблестта”.

“Нямам думи, нямам обяснение. За мен това е престъпление. Лекарска грешка, ужасна лекарска грешка”.

“Това, че стоим тук всички и мълчим, и сме мълчаливи мисля, че достатъчно красноречиво говори, какво изживяват хората, които имат все още сърце и гражданско присъствие”. Това споделиха участници в бдението.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще поиска експертното становище на Борда по акушерство и гинекология, каза в предаването “Преди всички” д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по реанимация в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”. Тя е председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС, който се самосезира по случая.

Проверките в Сливенската болница вече текат, те са факт, увери д-р Бянкова. По думите ѝ, след този фатален случй проверки трябва да извършат Районната здравна инспекция и Медицинският одит към Министерството на здравеопазването. Има заведено досъдебно производство, което предполага прокурорска проверка и разследване по случая, допълни тя.

Трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да се прецени има ли връзка между начина на раждане и настъпилите впоследствие усложнения, подчерта д-р Юлия Бянкова:

„Преценката как точно да протече едно раждане е на екипа, който води раждането. Понякога обстоятелствата се променят в рамките на минути и решенията трябва да се взимат много бързо и много отговорно”, посочи още тя.

“Тези случаи са изключително трагични и драматични. Те са трагични за семействата на близките и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма лекар, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е голяма драма за всеки един лекар – да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка”, коментира д-р Юлия Бянкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *