Във Великобритания закъсват за сперма заради Брекзит

Споделете лесно и бързо тази публикация

Излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение поражда опасност от недостиг на сперма за британските двойки с репродуктивни затруднения, тъй като вече няма да могат да се обръщат към европейските банки за сперма.

Това е посочено в технически документ на правителството, изготвен с цел подготовка на населението за последиците от евентуален Брекзит без споразумение и цитиран от АФП.

В документа се изтъква, че миналата година в страната са внесени около 3000 партиди сперма от Дания и 4000 от Съединените щати. В Лондон са доставени и около 500 яйцеклетки и ембриони от европейски страни.Ако преговорите между Лондон и Брюксел се провалят, европейското законодателство по въпросите на кръвта, тъканите и човешките клетки вече няма да се прилага за Великобритания, изтъкна правителството. В резултат на това британските банки за сперма ще трябва да сключват нови договори със съответни инстанции.
Министерството на здравеопазването подчерта, че компаниите, разполагащи с лиценз, ще могат да прибягват до внос от трети страни. Това обаче не внесе особено успокоение в страната, където даренията на сперма драстично са намалели откакто със закон от 2005 г. дарителите изгубиха правото на анонимност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *