Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Свят

Китай обмисля да отмени ограниченията върху раждаемостта

Китай обмисля да отмени съществуващите под една или друга форма от четири десетилетия ограничения за броя на децата, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от ДПА и БТА.

Проектът за нов граждански кодекс, предложен вчера на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), не включва разпоредби за „семейното планиране“, съобщава агенция Синхуа. Това би означавало практическа отмяна на ограниченията върху раждаемостта, които през последните десетилетия ограничиха ръста на китайското население, но доведоха и до застаряване на нацията, дисбаланс в съотношението между половете и бяха налагани чрез огромни глоби и принудителни аборти.

Проектозаконът предвижда и други разпоредби като период на изчакване за разводите, както и мерки срещу сексуалния тормоз. Той ще бъде обсъждан на заседание тази седмица и се очаква да бъде приет към 2020 година.

През 2016 г. китайското правителство сложи край на политиката на едно дете, въведена през 1979 г., и я замени с политика на две деца. Промените обаче не доведоха до очакваното от правителството повишаване на броя на ражданията. През 2016 г. се родиха само 17,9 милиона деца – само с 1,3 милиона повече от предишната година. Правителството очакваше общо 20 милиона деца. Броят на ражданията обаче спадна до 17,2 милиона през миналата година.

Много семейства решават да се ограничат до едно дете поради нарастващата цена на грижите за децата в големите китайски градове. Освен това жените все по-често се стремят към образование и професионална кариера. През юли медиите съобщиха, че правителството дори обмисля да въведе поощрения за семействата с повече деца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *