Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Нискоквалифицираните мигранти може да станат „модерни роби“ след Брекзит

Нискоквалифицираните мигранти може да се попаднат в „модерно робство“ във Великобритания след Брекзит, предупреждават британски експерти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От берачи на плодове до персонал в кафенета, европейските работници са важна част от британската икономика и правителството се опитва да успокои британските компании, че ще разполагат с достатъчно работници след Брекзит и края на свободното движение на работна сила между ЕС и Великобритания.

Една от идеите е въвеждането на така наречената спонсорирана от работодателите виза, която ще гарантира поток от нискоквалифицирани работници, посочва доклад на Центъра за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет. Но това ще обвърже работниците с определени работодатели в сектори като чистотата или кетъринга и да насърчи злоупотребите с тях.

В доклада се казва, че ако се въведат такива визи, то трябва да се подобрят и стандартите на трудовия пазар, за да се избегне трудова експлоатация.

Около 15 процента от нискоквалифицираните работници, тоест най-малко 500 000, идват във Великобритания от страни от ЕС, посочва докладът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *