ООН: Гладът по света се увеличава

Споделете лесно и бързо тази публикация

Броят на хората, страдащи от глад, се е увеличил през последните три години, след като преди това гладът в продължение на години отбелязваше спад. Това показва нов доклад на ООН.

Според документа 821 млн. души в световен мащаб са били недохранени през 2017 г. – около един на всеки девет души на планетата.

А почти 151 млн. души под 5-годишна възраст – 22% от общото количество по света – са с поразен растеж от лошото хранене.

Авторите на доклада изтъкват, че екстремните климатични събития са отчасти виновни за увеличаването на глада и призовават за спешни действия в световен мащаб.

Докладът под наслов “Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света” също така подчертава, че затрудненията при достъпа до питателна храна допринасят за нарастващия проблем със затлъстяването по света, като един на всеки осем възрастни – повече от 672 млн. души – са класифицирани като затлъстели.

Авторите отбелязват, че честотата на екстремните климатични събития – наводнения, жеги, бури и засушавания – се е удвоила от началото на 1990-те години.

“Докладът изпраща ясно послание, че променливостта на климата и излагането на по-сложни, чести и интензивни климатични екстремуми застрашават да разрушат и дори да обърнат постиженията, направени за прекратяване на глада и недохранването”, предупреждават експертите.

Екстремните климатични събития имат пряко въздействие върху добивите от реколтата и наличието на храна, но също така могат да намалят броя на здравите и намиращите се във форма хора, които могат да растат и да събират реколтата, както и времето и парите, които хората трябва да намерят за питателна и безопасна храна.

А проблемът с глада е значително по-тежък в страните, където селскостопанските системи са чувствителни към вариациите на валежите и температурите и където много хора зависят от селското стопанство за препитанието си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *