Евродепутатите обсъждат двойния стандарт при храните

Споделете лесно и бързо тази публикация

Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз – това изискване трябва да гласуват евродепутатите днес в Страсбург.

Проучванията започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в 7 европейски страни, се оказват с доста различен състав. Оттогава са водени редица проучвания, включително и в България.

Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.

„Аз считам, че вече има общо усещане за това, че в Източна Европа можеш да прилагаш двойни стандарти по почти всичко: и при горивата, и при Шенген, и при еврозоната. Така че, когато някой тръгне да ни плаши с Европа на две скорости, почвам да имам усещането, че тя вече е тук, при нас е, не си е тръгвала. Мисля, че сме достигнали критичната точка, в която трябва да пресечем тази практика”, категоричен беше българският евродепутат Андрей Новаков.

„Не е нормално продукти, които видимо изглеждат еднакви, да имат различно съдържание. Става въпрос за свинското месо и неговите заместители, за суровите продукти, за добавките и за още много други. Потребителите не трябва да бъдат подвеждани. Искаме да са сигурни, че не са лъгани”, коментира Олга Сеналова, докладчик по темата за двойния стандарт на храните.

„С гласуването днес трябва да покажем, че наистина подкрепяме един Европейски съюз и че не искаме граждани втора класа”, допълни тя.

„Продукти, които се продават от една и съща марка в една и съща опаковка трябва да отговарят на едно и също качество. Иначе стана въпрос за нелегални практики”, каза еврокомисарят по здравето и сигурността на храните Витенис Андриукайтис.

В момента тече дебат по темата. Гласуването е след около час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *