Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Меркел иска укрепване на външните граници на ЕС

Решаването на проблема с миграцията в Европа зависи от укрепването на външните граници на Европейския съюз както на юг, така и на изток. Това заяви днес на пресконференция в литовската столица, намиращата се на посещение там германска канцлерка Ангела Меркел.

„За решаването на проблема с миграцията трябва да осигурим охраната на външните граници на ЕС“, подчерта канцлерът, отбелязвайки, че в дадения случай в Европа преди всичко обръщат внимание на юга.

„На първо място, трябва да споменем Гърция, Испания, Италия и другите държави от Средиземноморието обаче е необходимо да пазим и сухопътните граници“, каза тя.

Меркел призова това да се прави заедно по целия периметър на общността.

„Трябва да разберем, че охраната на границите е важен фактор за Шенгенското пространство, което ни гарантира основните провъзгласени от ЕС свободи“, подчерта канцлерът.

Източните граници на Литва, Латвия и Естония, с чиито правителствени ръководители Меркел проведе също двустранни срещи във Вилнюс, са и външни граници на ЕС. Вилнюс, Рига и Талин биха искали по-голямо финансово участие на ЕС във въпросите на укрепването на границите.

Меркел заяви днес също така, че коалиционното й правителство ще превъзмогне споровете около бъдещето на ръководителя на службата за вътрешна сигурност, последвали коментарите му за липсата на насилие срещу мигранти от крайнодесни активисти в източния германски град Кемниц, предаде Ройтерс

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *