Бизнесът предлага промени в Закона за храните срещу двойния стандарт

Споделете лесно и бързо тази публикация

Публичен регистър на сертификатите, които съпровождат храните, изискване за задължителна документация към продуктите и контрол от страна на Агенцията по храните. Това предвиждат промени в Закона за храните, които бизнесът предлага, за да се избегне двойният стандарт на българския пазар.

Европейската комисия определя двойният стандарт при храните като нелоялна търговска практика, която трябва да се санкционира от местната администрация, смятат от бизнеса.

“Не може да се лъже и да се подвежда по цените. Производител, който го прави няма място и не трябва да си намира място, не само на българския, но и на целия пазар. Тук казваме, че трябва да има определена рецептура, която е регистрирана в някоя страна държава-членка на ЕС, защото ако не отговаря на тази рецептура тази регистрация, продукта не е законен”, казва Кънчо Стойчев от Съюз “Произведено в България” и Явор Гечев от Съюза на земеделските кооперации. Затова заедно с Асоциацията на индустриалния капитал предлагат срок, контрол и санкции до десет процента от оборота на фирмата при нарушения.

“Тук искаме същото – да имаме варианта, нашите български суверенни власти да извършват проверка на базата на това, което се регистрира във фирмата.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *