Маскирани крадци нападнаха Роженския манастир и завързаха свещеника

Споделете лесно и бързо тази публикация

Шестима маскирани мъже нахлуха снощи в Роженския манастир “Рождество Богородично” край Сандански. Двама от нападателите съборили на земята свещеника, който бил сам в светата обител, завързали го и заедно с другите започнали да претърсват за антични ценности. Единственото, с което си тръгнали обаче, е телефонът на духовника, съобщи БНТ.

Очаква се официална информация от МВР.

Около 20 часа крадците нахлули в Роженския манастир, двама от тях останали да пазят отвън. Останалите обезвредили духовника, като завързали устата му с тиксо, а самия него с въже за стол, предаде Нова телевизия. След това започнали да копаят с чукове в една от стените под иконите, защото легенда разказва, че в Роженския манастир е скрито ценно имане и документи. Предполага се, че именно това са търсели те. Смята се, че телефонът на свещеника е взет, за да не се обади на телефон 112. Все пак, след като нападателите си тръгнали и го предупредили да не мърда, запушвайки устата му, той успял да излезе и да потърси помощ. Мъжът не е пострадал, прегледан е от лекари.

В манастира има изключително ценни икони, както и каса за дарения, която обаче не е била докосната от апашите.

Разследващите полицаи са направили оглед на сградата.

Кметът на Сандански Кирил Котев каза, че има следа, по която работи и очаква съвсем скоро да стане ясно кои са крадците, които били облечени в черни дрехи. В Роженския манастир има камери, които са заснели лицата на двама от извършителите, защото те не били с маски, а само с качулки, нахлупени плътно на главите. Оказало се, че само един от тях си е сложил истинска маска. Нападателите счупили камерите, смятайки, че така унищожават записите, но не са успели.

Преди няколко дни подозрителните мъже влезли в манастира, очевидно за да огледат обстановката. Още тогава свещениците се усъмнили в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *