Ловци излизат на протест срещу министерска заповед

Споделете лесно и бързо тази публикация

Ловци от Северна България ще протестират срещу подготвяната от Министерството на земеделието и горите заповед, с която се променя регламентът за ловуване на диви прасета заради африканската чума.

С нея се предвижда да бъде въведена забрана на груповия лов на диви прасета по цялото поречие на Дунав – от Видин до Силистра. Това ще засегне 200 дружинки и още 100, които пък може да ловуват, но без кучета. Така забраната ще засегне близо 10 000 ловци. Протестът ще бъде на 25 септември, вторник, от 12 до 13 часа на Дунав мост, съобщи tvn.

Според инициаторите на протеста, популацията на диви свине през този период ще се концентрира в тесен участък около Дунава, което ще доведе до нанасяне на щети върху селскостопанската продукция за милиони левове.

Освен това наближава и брачният период на прасетата, като тогава те ще мигрират и отвъд Дунава и ще се завръщат, преминавайки безпроблемно през реката. По този начин ще се увеличи многократно опасността от зараза с африканска чума и така реално се обезсмисля тази заповед, смятат инициаторите. Според тях, опитите да се отстрелват диви прасета индивидуално до момента са показали, че няма резултат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *