Тодор Кантарджиев: Имаме 4 случая на западнонилска треска за седмица

Споделете лесно и бързо тази публикация

Трябва да се вземат мерки срещу комари. Има западнонилска треска в съседни нам страни. Има r у нас. Само за седмица около Бургас две жени са заболели, има и болен в Шумен, има и болен във ВМА. Това обяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология.

“Треската се проявява и в нашата страна. България се намира на два пътя на прелитане на птици. Те носят болестта. Изследването на болестта става с тестове на кръв и урина. Потвърждаването става в лаборатория при правилно взет материал”, добави той. “Ако 200 души са нахапани, може само един да има възпаление на мозъка. Казахме, че есента ще има увеличение на болестта. Важно е да се взимат мерки хората да не бъдат хапани от комари”, каза още медикът. Болестта засяга на централната нервна система.

“Човек не знае къде се намира, чувства се объркан. От 10 заболели, 8-9 оздравяват напълно. Може да се стигне и до пареза на крайниците, ако нещата не се овладеят. Комарите смучат кръв от прелетни птици и така се разболяват. Важно е да обработим водоемите през пролетта, за да на намалим комарите у нас”, каза още Кантарджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *