МОН ще води преговори с издателства за по-ниски цени на учебници

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министерството на образованието и науката ще преговаря с издателствата за цената на учебниците в девети клас. Учители и родители сигнализираха, че цената не е по джоба на всеки, съобщава Btv.

Тази есен деветокласниците ще учат по изцяло нова учебна програма. Затова и учебниците са чисто нови. Родители обаче се оплакаха от тяхната цена. Учебникът по история струва почти 17 лв. А пълният комплект може да достигне 300лв.

Деветокласниците, които учат в паралелка със засилено изучаване на чужд език, трябва да наваксат с материала по общообразователните предмети от 8-ми клас и да си купят по два учебника по някои дисциплини.

Учебниците са по нова програма и не може се намерят на старо. Министерството на образованието ще търси решение за непосилните цени на среща с издателствата.

„В условията на пазарна икономика наистина не можем да регулираме цените. Ще направя скоро среща с издателствата. Факт е, че са по-скъпи, отколкото преди. Само по някои дисциплини и на някои издателства”, коментира Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Учители са убедени, че има механизми, с които да се постигне по-добра цена. „Аз се учудвам защо издателствата трябва да напечатат учебниците на възможно най-луксозната хартия, разбира се, тя е и възможно най-скъпата, освен това е и най-тежката”, каза Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев”.

Следващата година сегашните деветокласници отново ще учат по нова програма и нови учебници. Вероятно срещата между министъра и издателствата ще се състои до края на седмицата. А от Асоциация „Българска книга”, в която членуват повечето издателства, засега отказват коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *