20.07.2024

Затворник се оплака от липса на културен живот

затвор

Осъден на доживотен затвор за убийство поиска обезщетение от 50 000 лева, защото зад решетките не му били осигурени културни и информационни мероприятия. 37-годишният Назъм Азис предяви претенция за 10 000 лева към Министерството на правосъдието, и по-конкретно от ареста в Хасково и затворите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където е пребивавал за различни периоди от време. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ пък поиска още 40 000 лева заради „нечовешко и унизително отношение” от страна на администрациите на въпросните ведомства. Азис твърди, че това станало причина да преживее гняв, яд, безсъние, болка, дискомфорт, загуба на вяра в държавността, загуба на развитие, нежелание за живот, съобщава Дарик радио.

От представените пред Административния съд в Пазарджик документи обаче е видно, че са му предоставяни вестници, както и книги от библиотеките на местата за лишаване от свобода. Можел е също така да си пазарува от затворническата лавка. В Стара Загора имал възможност да гледа кабелна телевизия. В общите мероприятия обаче не му било позволенои да участва, тъй като е осъден на доживотен затвор. В Пазарджик пък му разрешавали да посещава клуба по интереси и да играе шах, табла, карти.

С тези мотиви съдия Георги Видев отхвърли исковете на Азис като неоснователни. Освен това, те се оказаха изтекли по давност. Лишеният от свобода е осъден да плати разноските по делото, както и по 100 лева на ресорните министерство и дирекция.

Азис излежава наказание за жестоко убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев, извършено край Хасково през юни 2006 г. Заедно с негов съучастник наели таксито, а по-късно трупът на водача е намерен в лозе с огнестрелна рана във врата. Колата му пък е открита опожарена на около километър от мястото.

През годините зад решетките обаче Азис не спира да съди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Преди около година завел и спечелил дело, защото директорът на затвора не изпратил негови писма до Европейския съд за правата на човека и главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това атакувал тъмничната администрация, защото надзиратели не го пуснали да отиде до лавката. Азис стана известен и с „голия си протест“ в Старозагорския затвор срещу отказа на тамошни служители да го заведат на сексолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *