Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Тереза Мей: Споразумението по Брекзита е почти готово

Британският премиер Тереза Мей прикани бунтовните депутати да я подкрепят в последните етапи на подготовката на излизането на Великобритания от ЕС и заяви, че преговорите са в най-тежката си фаза, макар и постигането на споразумение да е близо, предаде Ройтерс, цитиран от БНТ.

„Службата на националния ни интерес изисква да запазим самообладание на тези последни етапи на преговорите, които са най-тежката част“, каза Мей. Тя припомни, че през последните три седмици правителството й е постигнало договорености за повечето въпроси от Брекзита – от Гибралтар до сигурността.

„95 процента от Споразумението за напускане и протоколите му са уредени“, заяви британската министър-председателка.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица обаче споразумението за Брекзита изглеждаше също толкова далечно, колкото и преди месеци, а дипломати и други официални представители на ЕС казаха, че Мей не е предложила нищо ново за излизане от задънената улица, отбелязва Ройтерс.

Споменаването на възможността да се удължи преходният период след Брекзита разгневи евроскептиците в Консервативната партия, които се боят, че Мей ще договори споразумение, което да превърне Великобритания във „васална държава“, която не може напълно да напусне ЕС, нито да сключва самостоятелно търговски сделки с други държави.

Вот на недоверие на британския премиер може да бъде задействан, ако 48 депутати консерватори изпратят писма с такова искане на председателя на парламентарната си група. Според в. „Сънди таймс“ вече са изпратени 46 такива писма.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *