Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Връщаме стрелките с час назад в неделя

В 04.00 часа на 28 октомври ще преместим стрелките на часовника с един час назад, т.е. България ще се върне към астрономическото време.

Европейската комисия предлага държавите в Европейския съюз да съобщят дали искат да останат за постоянно в зимното или лятното часово време до април догодина. Това означава, че в края на март отново ще преминем към лятното часово време. Ако Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент подкрепят предложението да не се сменя времето, през октомври 2019 г. часовниците в Общността ще бъдат сверени за последен път.

У нас по темата се проведе допитване. Своите предпочитания изразиха над 17 хиляди българи.

Д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория – Рожен коментира:

„Зимното време е т.нар. „стандартно време“, което е прието да се използва почти от цял свят. Това, че са правени не малко анкети и на базата на тези анкети, като че ли натежава мнението „защо да не остане лятно?“, тези анкети до голяма част са проведени през интернет, т.е. със съвременни устройства, което означава, че преди всичко – това е мое мнение – отговарят хора, които са с повечко енергия и по-млади. Според мен това е причината да има едно такова по-натежало мнение, свързано с това да е лятното време, но едва ли това е правилният ход. Астрономическото време е изцяло свързано с денонощното въртене на Земята около оста си и около Слънцето“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *