Kои са най- важните правила в сауната

Споделете лесно и бързо тази публикация

Сауната укрепва имунната система и релаксира тялото и духа. След спорт сауната отпуска мускулатурата и предотвратяват мускулната треска. За да може топлината да разгърне цялото си благотворно въздействие и сауната да се превърне в приятно преживяване, трябва да спазвате някои правила. Така ще извлечете максимален позитивен ефект за тялото и здравето:

Време

Най-важното правило в сауната е: Отделете достатъчно време за сауната и не го превръщайте в точка от програмата, която трябва да се отметне. Горещината може да стресира тялото, вместо да го отпусне.

Преди сауна

Преди да влезете в сауната, трябва да поемете достатъчно течности. Докато сте вътре не бива да пиете нищо. След това може отново да приемате течности под формата на вода и сокове.

Хигиената в сауната е с най-висок приоритет. Затова трябва да държите на следните правила: вземете душ, а вътре седнете на голяма кърпа.

Как да влизате в сауната

За да привикне тялото към жегата, първото влизане трябва да бъде между 8 и 12 минути. Следващите могат да бъдат и до четвърт час. По принцип важи правилото: по-добре кратко, горещо влизане, отколкото дълго при по-ниска температура.

Най-добре легнете с цяло тяло върху кърпа, за да изравните температурата. Преди да напуснете кабината, седнете за две минути, за да възстановите кръвообръщението.

След влизането

След като излезете, е препоръчително да отидете на чист въздух, за да осигурите кислород на тялото. Накрая трябва да вземете студен душ или да се завиете с хладна кърпа.

След освежаването трябва да осигурите спокойствие на тялото. Починете си десетина минути. Облечете халат, за да не изстинете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *