Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Ердоган: Хашоги е убит със заповед от най-високо равнище

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в статия, публикувана във в. „Вашингтон пост“, че заповедта за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е дошла от „най-висшите нива на саудитското правителство“. Той обаче също така каза, че не вярва отговорност за тази заповед да носи саудитския крал Салман, предадоха световните агенции.

„Искам да подчертая, че Турция и Саудитска Арабия поддържат приятелски отношения“, допълни Ердоган. „И за една секунда не съм повярвал, че крал Салман, пазителят на светите джамии, е заповядал удара срещу Хашоги“, добави турският президент.“Ние знаем, че извършителите на убийството са сред 18-те заподозрени, задържани в Саудитска Арабия. Ние знаем също, че тези хора са дошли, за да изпълнят заповедите, които са им били дадени – да убият Хашоги и да заминат. И накрая ние знаем, че заповедта за убийството на Хашоги е дошла от най-висшите нива на саудитското правителство“, пише Ердоган в статията.

В нея той допълва, че турското приятелство с Рияд не означава, че Турция може да си затвори очите за убийството на журналиста, станало миналия месец в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.Ердоган казва, че през изминалия месец Турция е направила всичко по силите си, за да хвърли светлина върху всички аспекти на случая. Тези усилия са разкрили, че Хашоги е бил убит „хладнокръвно от ескадрон на смъртта“, пише Ердоган и допълва, че е било установено, че убийството е било предумишлено.

Президентът добавя, че остават без отговор други значими въпроси, като това къде е тялото на Хашоги и кой е „местният сътрудник“, на когото саудитски представители твърдят, че са предали останките на Хашоги.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *