Избори в САЩ: Тръмп 2020 или демократичен обрат

Споделете лесно и бързо тази публикация

Ключов вот се провежда днес в Съединените щати – т.нар междинни избори. Залогът е коя от двете големи партии – Републиканската или Демократическата, ще доминира в двете камари на Конгреса.

Изборите се смятат за важна проверка за 2-годишното управление на президента Доналд Тръмп, чийто рейтинг се срина едва до 41 на сто.

През последните седмици милиардерът засили нападките срещу опонентите си по спорни въпроси, като миграцията, предупреждавайки за опасността от демократически “социализъм” и за “нашествието” на престъпници в конвоите с бежанци, идващи от Централна Америка.

Точно преди изборите влязоха в сила наложените от него нови санкции срещу Иран, които обаче не спират ислямската република да търгува с нефт. Отново преди вота Тръмп хвърли голямо количество военни по границата заради мигрантите, макар към момента да е неясно дали наистина ще се стигне до опит за щурм на американската територия.

Острите му изказвания активизираха консервативните избиратели, но други разкритикуваха тактиките на президента като “насаждащи страх”, отбелязва Би Би Си.

Голяма гражданска мобилизация

Всички повтарят, че това са най-важните избори, а за нас в ЕС преди евровота догодина е много интересно да набюдаваме тази гражданска мобилизация, коментира в студиото на „Тази сутрин” ръководителят на бюрото на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев.

Той посочи, че икономиката има огромна роля на изборите зад Океана и за евросъюза е важно как ще се развият отношенията с администрацията на Доналд Тръмп. По думите му от ескалиране на напрежението „нито ние имаме полза, нито САЩ имат полза”.

Стойчев подчерта, че е изключително трудно да се прогнозира резултатът от междинните избори.

По думите му подобна обществена мобилизация ще е нужна и за изборите за нов състав на ЕП през следващата година. Гласуването тогава ще е на фона на брекзит, за който и Стойчев призна, че „отиваме към един вариант, който не е благоприятен нито за Обединеното кралство, нито за Европейския съюз”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *