Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Лекарите са най-добре платената професия в Германия

В Германия хората с висше образование печелят по принцип добре, но далеч не всяка специалност осигурява високи доходи. Кои са най-добре платените професии в Германия? Данните от една много интересна класация съобщават от dw.com. В Германия не обичат да говорят за равнището на заплатата си. На шега дори се твърди, че даже съпрузи, които иначе познават и кътните си зъби, често нямат представа колко пари получава тяхната половинка. А подобни информации са важни – особено за онези, които обвързват избора на специалност за следване с очакваните в бъдеще доходи. Ако специалността се избираше само в зависимост от очакваните доходи, нещата щяха да са относително ясни: най-добре печелят лекарите, инженерите и икономистите.

За изготвянето на тази класация е било проучено средното ниво на заплатите на висшисти от общо 15 професии, работещи на пълен работен ден. Начело по доходи се оказват медиците – през 2017 година близо 70% от наетите лица в сферата на лекарските професии са получавали над 5 700 евро бруто на месец. Към тази категория не спадат обаче хората с други професии в сферата на здравеопазването – например фармацевтите, чиито доходи са значително по-ниски. Средното ниво при тях е 4 177 евро бруто на месец.
Инженерите в отраслите на машиностроенето, енергетиката, електротехниката и автомобилостроенето имат доходи, сходни с тези на лекарите – те също получават над 5 700 евро месечно. Но и в двата случая не се уточнява колко точно над споменатите 5 700 евро печелят висшистите в тези професии.
Икономистите в Германия също получават над 5 700 евро на месец, а веднага след тях се нареждат юристите със средно 5 545 евро брутна месечна заплата. С около 300 евро по-ниски са средните месечни доходи на специалистите по информатика. Следват ги висшистите от останалите природонаучни специалности. Сравнително напред в тази класация са и учителите, при които средното ниво на месечните доходи възлиза на близо 4 600 евро.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *