Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Цецка Цачева: Тече проверка за бонусите в Търговския регистър

Разпоредена е проверка на Инспектората на Министерството на правосъдието за начина, по който са раздадени парични бонуси на чиновниците и ръководството на Търговския регистър и се очаква тя да приключи до петък идната седмица или най-късно до следващия понеделник. Когато докладът е готов, той ще бъде оповестен, а ако има констатирани нарушения на нормативната база – санкциите ще са безкомпромисни. Това обяви
министърът на правосъдието Цецка Цачева пред бТВ. Но те уточни какво значи „безкомпромисни“.

Преди дни стана ясно, че всички служители на Търговския регистър – без трима, за които се смята, че имат пряко отношение към срива на регистъра пред лятото и блокажа на целия документооборот в икономиката, са си раздали допълнителни пари в размер на от 700 до над 3000 лв. Шефката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева също е получила допълнително материално стимулиране, но отказа да каже размера на който и да е от бонусите по време на съвместна пресконференция с Цачева миналата седмица.

Министърът на правосъдието отказа за влиза в повече подробности преди края на проверката, но уточни, че и тя самата не знае точните размери на допълнителните пари. Цачева похвали работата на Агенцията, където имало много часове извънреден труд – в това число и за справяне с проблема с регистъра. Правосъдният министър каза още, че се надява до края на годината да станат ясни и причините за срива на Търговския регистър. Това обаче зависи от прокуратурата и това дали ще бъдат спазени сроковете за приключване на разследването или ще бъдат удължени. „Става дума за много сложна материя, не са много специалистите в тази сфера. По време на кризата мобилизирахме водещи IT специалисти, дойдоха такива и от чужбина, което говори за сериозността на проблема“, каза още Цачева. А на въпрос допуска ли все пак, че зад спирането на регистъра може да стои умисъл, тя отговори: „Не допускам в съзнанието си да мисля с такива хипотези“.

Цецка Цачева коментира и обръщението на президента Румен Радев към нацията в навечерието на годишнината от 10 ноември. В него държавният глава заяви, че се връщат практики от времето на партията- държава, че се взимат държавни решения непрозрачно, а често пъти и еднолично, че се приема лобистко законодателство.

„Ако не знаех кой говори, при такива категорични твърдения щях да го разчета като лидер на опозицията“, заяви Цачева. По думите й изказването на Румен Радев е едностранно, крайно, без да се посочи нито едно от усилията и нито един от резултатите, постигнати от правителството и на институциите, които обаче се признавали от партньорите ни в ЕС. Цачева припомни, че се очаква другата седмица да излезе поредния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и сигурността и допуска, че в него ще бъдат обективно отразени усилията на управлението. На въпрос дали се приемат лобистки закони Цачева каза: „Вероятно има примери, където може да се допуска, че има лобизъм, но да се лепи етикет на цялата законодателна дейност, която е прозрачна – това е пресилено“.

По темата за скандала в Държавната агенция за българите в чужбина, разследването за корупция при раздаване на българско гражданство и уволнението на служителката Катя Матева, която е подавала сигнали за нередности, министърът на правосъдието заяви, че още като е поела поста са „индивидуализирани проблемите при даването на българско гражданство“. Един от тях са удостоверенията за български произход, а една от причините е, че на много места по различни причини документацията, която може да докаже произход, е унищожена. Цачева обясни още, че Матева е уволнена дисциплинарно на база на констатации на инспектората за забавени и загубени преписки, на база на отнетия от ДАНС допуска до класифицирана информация на служителката и заради текущо досъдебно производство срещу нея, за което Цачева е била уведомена от прокуратурата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *