Продадоха инвалидната количка на Стивън Хокинг за 390 000 долара

Споделете лесно и бързо тази публикация

Моторизираната инвалидна количка на британския физик Стивън Хокинг бе продадена на търг за близо 300 000 паунда, или около 390 000 щатски долара, съобщава Reuters. Докторската му дисертация пък се продаде за двойно по-голяма сума.

Стивън Хокинг, който придоби световна популярност с изследванията си върху произхода на вселената, почина на 14 март тази година на 76-годишна възраст. Той страдаше от амиотрофична латерална склероза и е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината.

От 1985 г. Хокинг използва специален апарат, за да говори, а компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволяваше да пише статии и да ползва интернет. Управлението й се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг можеше да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото.

На аукциона, организиран от Christie’s, бяха продадени част от личните му вещи, сред които имаше есета, медали, награди, както и копие на бестселъра “Кратка история на времето”, подписана лично от него с пръстов отпечатък.

Дисертацията му от 117 страници, озаглавена “Характеристики на разширяващите се вселени”, събра сумата от 585 хиляди паунда (760 хиляди долара), надхвърляйки почти четири пъти първоначалните очаквания на аукционната къща.

Медалите и наградите бяха продадени за близо 300 000 паунда, или около 20 пъти повече от очакваното. Инвалидната количка също надхвърли предварителната си прогнозна цена близо 20 пъти.

“Стивън Хокинг бе изключителна личност със световно значение. Той притежаваше уникална способност за връзка с хората”, заявява пред Reuters Томас Венинг, който ръководи отдела на Christie’s за книги и научни материали.

Вещите на британския физик бяха само част от предметите, предложени от Christie’s по време на 9-дневния аукцион под надслов “На раменете на гигантите”. На събитието бяха организирани наддавания за писма и ръкописи на Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Алберт Айнщайн.

С постъпленията от продажбите ще бъдат финансирани фондацията на Стивън Хокинг и Британската асоциация на пациентите с амиотрофична латерална склероза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *