Съдят 93-годишен лекар и жена му за лихварство и пране на пари

Споделете лесно и бързо тази публикация

93-годишният Божимир и 71-годишнара му съпругата му Грета ще бъдат съдени за лихварство, укрити данъци в особено големи размери и ползване на нелегален софтуер, съобщават от прокуратурата във Варна. Най-възрастният лихвар в страната е Божидир Ангелов-Доктора, пише 24 часа. В миналото той е бил лекар.

Пенсионерът давал пари на заем, не е плащал данъци, а приятелката му Грета е обвинена за пране на пари. Опасното старче започнало да се занимава с престъпления още преди 40 г. През 1983 г. е осъден за измама и е лежал в затвора до 1991 г. когато го освободили започнал да дава пари на лихва. Най-много спечелил през 2006-а, когато е бил на 81 г. Според запознати е бил лихвар и докато е работил като медицинско лице по времето на комунизма.

Божимир Доктора и приятелката му Грета давали пари на заем само на хора, за които били сигурни, че ще ги върнат. „Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимите запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата. Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро, показва разследването на прокуратурата. С лихварската дейност били причинени значителни вреди – в размер на 57 199,17 евро с левова равностойност 111 871,85 лева.

От 14 април 2007 г. до 30 април 2010 г. 93-годишният лекар не платил дължимите 18 хил. лв. данъци. Той не декларирал доходи, получени като лихви и неустойки по предоставените заеми в размер на 56 хил. лв. Любимата му баба Грета също отпускала кредити с високи лихви – за три години 82 бона само главници. От отпуснатите незаконни заеми подсъдимата Грета Т. получила и неправомерни доходи от лихварство в размер на 6785,21 евро с левова равностойност 13 270,72 лева. Старците използвали незаконни компютърни програми, за коет осъщо ще отговарят през закона. Много от клиентите им загубили имотите си след като не успели да върнат заемите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *