Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Младен Маринов: На протестите има и хора, които търсят конфронтация с полицаите

На протестите от последните дни има и лица, които търсят открито конфронтация с полицейските служители. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Във Варна 19-годишен участник в протеста с криминална проява за телесна повреда е хвърлил пиратка и е напръскал със сълзотворен спрей служители на реда.

Полицаите не са сериозно пострадали. Извършителят е установен и законът ще се приложи, увери министърът.

Той допълни, че някои от демонстрациите са били регламентирани, а други – нерегламентирани и проведени без организатор. „Там, където няма организатор и няма заявление в общината, няма с кого да разговаряме и винаги се намират провокатори”, изтъкна Маринов.

Вътрешният министър определи като положителен доклада на Европейската комисия за страната ни.

„Показател 6, който касае организираната престъпност, временно е затворен, което може да се оцени като обективна положителна оценка за всички усилия през годините”, изтъкна Маринов. Според него докладът отразява не само резултатите, но и доверието, което службите за сигурност са изградили с останалите партньори в Европа.

„Семейство Баневи са задържани, след като са обявени за издирване с Европейка заповед за арест. В момента френски съд разглежда искането за предаване на българската държава”, изтъкна Маринов. „Не можем да даваме срокове на съда. Това е съдебен процес, който трябва да мине”, допълни вътрешният министър.

Издирването на семейство Арабаджиеви продължава по всички правила – с Европейска заповед за задържане, със заповед за задържане в Интерпол и всички възможни международни механизми, увери Маринов.

„В непрекъсната връзка сме с дирекцията, която осъществява международния обмен на информация. Всеки сигнал се проверява, имаме сигнали, които не се потвърждават”, уточни вътрешният министър, като допълни, че имало сигнали например за Франция.

Маринов отрече слуховете за подслушване в хотел „Маринела”. „Не мога да коментирам такива слухове, тъй като те не отговарят на действителността. Няма как да се прилагат такива технически средства, без да има разрешение от съд”, посочи министърът. Той допълни, че в МВР няма такива сигнали. „Всяко прилагане на такива средства без разрешение от съда е престъпление”, подчерта отново той.

Маринов коментира и критиките на президента Румен Радев за „мърлявата работа” на полицията при смяната на вътрешния министър, когато Маринов беше главен секретар на МВР.

„Фактите показват, че по всички показатели престъпността намалява”, категоричен беше МВР шефът. „Имаме под 100 убийства на година, в някои години са били над 200, грабежите намаляват с 18%. Статистиката показва, че ние се справяме в условията, в които живеем”, категоричен е той.

„Не бих определил работата на МВР като мърлява, колегите и екипът, който ръководя, не заслужават такава оценка”, подчерта Маринов.

Той не смята, че е станал заложник на отношенията между управляващите и президента, когато е поел министерския пост от Валентин Радев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *