21.07.2024

Таксиметровите водачи в София готвят протест след акция след акция „Такси стоянка“

Таксиметровите водачи в София са започнали акция срещу автомобилите, които спират на стоянките им. Те облепят с хартии всяка от колите, паркирала на местата за таксита. Междувременно, националният таксиметров синдикат подготвя протести следващата седмица.

Краси Цветков работи като таксиметров шофьор от 11 години. Той е и един от инициаторите на акция „Такси стоянка“. Идея, която доби голяма популярност в социалните мрежи.

„Ние обмислихме акцията така че да не нанасяме вреди на автомобилите на хората.
Нашата идея е да предизвикаме обществено внимание към един от проблемите ни. Спирането на коли на граждани на места предназначение за таксиметрови стоянки. Това ни поставя в невъзможност да работим по нормален начин. Съответно търпим санкции заради паркиране и изчакване на места, които не са регламентирани затова”, обясни Краси.

Реакцията на потърпевшите му се струва положителна. „Всъщност там бяха 3 автомобила и водача на колата, която изцяло облепихме. Реагираха без никаква агресия. Доста позитивно. Ние не сме и търсили конфликт с хората. Всъщност останахме и заснехме реакцията на хората”, казва още Краси.

Според него обаче, проблемите на таксиметровите шофьори в страната не спират дотук. „Един от съществените проблеми е това, че сме принудени да работим под себестойност. Общината вече повече от 5 години не изпълнява едни свои задължения, които са и вменени със закон. А именно да определи минимални и максимални тарифи за населеното място”, посочи още таксиметровият шофьор.

Поради тези и други проблеми на таксиметровите шофьори, националният таксиметров синдикат подготвя протести пред столична община.

„Другата седмица със сигурност сме пред общината за да извоюваме тези минимални тарифи, които са толкова необходими на бранш. Максимални тарифи в София са въведени 2011г. Задължение е по закон тези тарифи да се актуализират всяка година. Няма актуализация. +. Въвеждането на минималните тарифи е задължения за столичния общински съвет, който той не изпълнява”, обясни Райна Димитрова от таксиметровия синдикат.

Междувременно акция „Такси стоянка“ продължава, а материалите са подготвени! Определено ще продължи акцията докато успеем да засилим общественото внимание и вниманието на съответните институции към този проблем, категорични са таксиметровите шофьори.

А докато акцията на таксиметровите шофьори продължава, гражданите трябва да внимават къде паркират, за да не заварят автомобилът си, превърнат в такси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *